Éljünk egyszerűen á la Patricia Urquiola!

Éljünk egyszerűen!

1

Patricia Urquiola új formatervezési ötletei mindig káprázatosak. A nemzetközi dizájnvilág tündöklő csillagáról mindent el lehet mondani, de, hogy előre kiszámítható lenne, azt aztán nem.

Patricia Urquiola 1961-ben született Oviedo városában, Spanyolországban. Madridban kezdte meg építészeti tanulmányait, amelyeket 1989-ben Milánóban fejezett be. Ezután Achille Castiglioni olasz tervezőnek dolgozott, így a Párizsi Dizájn Intézet tervezésében is közreműködött. Első bútorát 1991-ben, Vico Magistretti olasz tervezővel együtt készítette el a De Padova vállalatnak, ahol állást is kapott. 1993 és 1996 között építészeti stúdiót működtetett két barátjával, majd a Piero Lissoni vállalatnál nevezték ki menedzsernek. 2001-ben alapította meg saját stúdióját Milánóban.

„Azért kezdtem el dizájnnal foglalkozni, mert megérinthető, fizikálisan létező dolgokról szól, amelyek kölcsönhatásban vannak az emberekkel. Nem hiszem, hogy a dizájnnak mindig valami meglepőt és forradalmian újat kell hoznia. Az átlagemberek erre nem vevők. Tervezőként olyan képekkel dolgozunk, amelyekbe hirtelen botlik bele az ember, felkeltik az érdeklődését, aztán eltűnnek. Mégis a hagyomány részei, ezzel folytonosságot alkotnak. Ez egyben a dizájn átka is. Hiszen a nap végén szerencsétlen tárgyak ott maradnak.”

Patricia Urquiola az Ettore Sottsass és Alessandro Mendini hatvanas és hetvenes évekbeli tervezők által képviselt radikális irányzatot követi. Ez a mindent megkérdőjelező, lázadó szemlélet igencsak messze áll a német Bauhaus irányzattól. A Dieter Rams stílusát idéző absztrakt, lecsupaszított, steril és iparközpontú megközelítésbe helyezett formák helyett számára az ember a tervezés kiindulópontja.

2

„Mindenkinek meg kell találnia a saját látásmódját. Nemcsak számítógépekben kell gondolkodni. Igaz, ezek hasznos munkaeszközök, de nem róluk szól minden. (Az okos telefonokra, tabletekre és hasonlókra gondolok.) Úgy értem: tényleg van-e arra elég energiánk, hogy ennyi mindent mindenhova magunkkal vigyünk? Ettől eltérő kapcsolatunk kell, hogy legyen a minket körülvevő tárgyakkal: anyagibb szempontból kell megközelítenünk őket, itt és most. Nem kell a dolgokat túlkomplikálni: térjünk vissza a gyökerekhez! Éljünk egyszerűen!”

3

A Tatou (magyarul: tatu) elnevezésű lámpát, amelyet a Flos vállalatnak tervezett, a szamurájok könnyű, mégis erős páncélinge ihlette.

4

A Kartell vállalat egy klasszikus széket rendelt Patricia Urquiolától, de természetesen valami teljesen mást kapott. A Frilly széket a zellerrostok ihlették, a dekoratív elem egyben dizájnmegoldás is.

5

A Kartell vállalatnak tervezett Foliage (magyarul: lombozat) fotel lábai az ágakat, ülőrésze pedig a leveleket idézi.

 


Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Irodaszék szállítás

Szállítás

A szállítás-szerelés Budapest területén ingyenes, minden egyéb esetben 120 Ft + áfa/km, amely az oda-vissza útra számítandó.

Munkaszék minőség

Minőség

5 év teljes körű garancia!
Saját tesztlaborunkban ellenőrzött termékeink az összes európai szabványnak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkeznek. Tervezett élettartamuk minimum 15 év.

Tovább

Irodaszék ergonómia

Ergonómia

Az ön egészségének védelme a mi hivatásunk!
Töltse le itt ingyenes magazinunkat!

Tovább

Kézikönyv - töltse le most INGYEN!

Minden, amit egy irodaszék vásárlás előtt tudni érdemes